De dood is niet het doven van het licht,
maar het uitblazen van de lamp
omdat de dag is aangebroken”

Rabindranath Tagore

Welkom bij liefdevol levenseinde. Hier vind je meer informatie over:

  1. Mijn werk als stervensbegeleider
  2. De workshop liefdevol levenseinde
  3. De Praktische gids in Levens- en Stervenswijsheid
  4. Lezing liefdevol levenseinde

1. Stervensbegeleiding

Een liefdevol levenseinde wens ik een ieder toe. Maar zelf sterven en hoe naasten hiermee kunnen omgaan zat niet in ons leerpakket. Wanneer de dood voor de drempel staat schud dat het leven volledig door elkaar. Mijn aandacht en inleving helpt zorgen voor overzicht, rust en vertrouwen bij jou en jouw dierbaren. We verbinden, verdiepen en geven zin aan het laatste deel van jouw leven. Naast begeleiding in het algemeen en met een oorlogsachtergrond in het bijzonder deel ik mijn ervaring in lichte zorgtaken, rustgevende handmassages en levenseinderituelen.

Neem gerust vrijblijvend contact met mij op voor een gesprek.

Wat is stervensbegeleiding?

Stervensbegeleiding is helpen om zo goed mogelijk de overgang te maken, aandachtig en geduldig een stukje meeleven. Niet meer dagen aan het leven geven maar meer leven aan de dagen die nog resten. Op het moment dat duidelijk wordt dat iemand gaat sterven verandert er veel voor degene zelf en de omgeving. Alle angst en onzekerheid mag er zijn. Rust bieden, luisteren en er simpelweg zijn voor de stervende en de dierbaren zijn belangrijke ingrediënten. In het laatste stuk van het leven maken we een enorme ontwikkeling door die ieder op eigenwijze beleeft. Ik luister met de oren, mijn hart en een onbevangen geest.

Wat zijn hand- en voet massages?

Een hand- en voetinwrijving is ontspannend en bevorderd het welbevinden van ernstig zieken of mensen in de laatste levensfase. Het is een compassievolle aanraking met volle aandacht gegeven. De zachte liefdevolle aanrakingen met olie kunnen gecombineerd worden met zachte muziek of vormen van aroma therapie. Met name in de avond voor het slapen gaan heeft het een troostend, pijnverlichtend en rustgevend effect.

Hoe werken levenseinderituelen?

Sterven is een van de meest intense fasen in het leven. Levenseinderituelen ondersteunen het proces van afscheid nemen en bieden openingen voor benoeming van onafgemaakte zaken. Een samenkomst met het delen van herinneringen, elkaar vasthouden, ruimte bieden voor bevestiging van het goede en soms voor het uitspreken van vergeving. Het maakt vredig sterven mogelijk en geeft de stervende en de dierbaren wezenlijke acceptatie en troost. Zie voor eenvoudige voorbeelden de link: Stervenden.

2. Workshop liefdevol levenseinde

Vroeg of laat krijgen we allemaal te maken met het overlijden van een dierbare. Deze workshop leert je om met vertrouwen, zingeving en liefde te zorgen, handelen en begeleiden als het zover is. Een warme inlevingsdag over sterven gehouden binnen een kleine groep met ruimte voor eigen inzichten in eindigheid van het leven. We gaan delen, ervaren, leren en doen in:

 Wat sterven voor jou betekent?
 Het Sterfproces
 Spirituele communicatie
 Rituelen
 Fysieke zorg
 Voorzorg, zelfzorg en nazorg

Verwacht jij hier mee te maken te krijgen of heb je belangstelling voor het onderwerp? Dan is deze dagworkshop voor jou. Voor deze workshop wordt een donatie van € 50 gevraagd en is inclusief lunch en drinken. Alle informatie wordt in een gids meegegeven. Voor meer informatie, de verschillende data en locaties mail zilla@ritualstoroot.nl of bel 06-12457960.

Lees de blog http://www.ritualstoroot.nl/weg-van-sterven/

3. Gids in levens- en stervenswijsheid

Wanneer je de workshop liefdevol levenseinde volgde, krijg je deze gids als naslagwerk mee. Wil je de gids aanschaffen zonder workshop? Tegen een bescheiden vergoeding is deze binnenkort aan te vragen.

4. Lezing liefdevol levenseinde

Op aanvraag verzorg ik (interactieve) lezingen waarin onderwerpen naar keuze aan bod komen voor uiteenlopende doelgroepen door Nederland. Je bent uitgenodigd om hierover contact op te nemen.