Beoordeel iemand niet naar zijn wortels, maar naar zijn vruchten

Paulo Coelho

Voor stervensbegeleiding, advies of leren omgaan met sterven

Bezoek de pagina Liefdevol Levenseinde

 

Levenseinderituelen

Afscheid van het leven is het grootste afscheid denkbaar en wanneer je de dood kunt omarmen wordt alles lichter. Een ritueelbegeleider kan een persoonlijk ritueel van liefde, dankbaarheid en vergeving professioneel begeleiden. Hierbij wordt gekeken naar alle betrokkenen maar naar de stervende in het bijzonder. Jouw situatie is uniek en heeft eigen behoeften en mogelijkheden. Het gaat om afscheid nemen in volle aandacht. Het helpt om het sterven vredig te laten verlopen, verbinding te voelen en als ondersteuning bij het rouwproces bij naasten dat gaat komen. Bij begeleiding wordt vaak met een symbool gewerkt die voor jouw dierbare een belangrijke associatie of speciale betekenis heeft en ook tijdens de uitvaart kan worden ingezet.

Hierbij wat eenvoudige voorbeelden ter inspiratie:

 Iedereen kan de handen zachtjes op de stervende leggen, dankbaarheid en verbondenheid voelen en uitspreken. Dat er waardering en bewondering gekoesterd wordt voor de moed en diegene een liefdevolle en vredige overgang wensen.
 Of spreek een gedicht uit, vraag om kracht voor het laatste stukje.
 Brand kaarsen voor alle (klein)kinderen want zij verlichten alle goeds dat het leven te bieden had of maak een verlichte kring met de naasten die allemaal een kaars vasthouden om jouw dierbare heen.

×

Welkom!

Klik op het icoontje om een Whats App bericht te sturen of stuur een berichtje per email aan zilla@ritualstoroot.nl.

× Kan ik je helpen?