Zilla van Dijk | Stichting Rituals to Root

“Goede informatie moet ons niet iets geven, maar iets afnemen: een van onze zekerheden.”

J. Greshoff

Kiezen voor de liefde in jezelf en je dierbaren is gemakkelijker uitgesproken dan gedaan. Dagelijks stromen pijnlijke gebeurtenissen over oorlogen, verkeersongelukken, vermissingen van kinderen of ernstig zieken via het nieuws ons leven binnen. Realiseer jij je dan dat het heel fijn is dat jij of een dierbare hier niet tussen staat? Echter doodgaan is geen lot uit de loterij of een kansberekening. Het staat vast dat we allemaal doodgaan en vroeg of laat te maken krijgen met rouw vanwege het afscheid van ons eigen leven of het sterven van een dierbare.

Geboren worden en sterven zijn aan elkaar verbonden. En wist je dat deze intense levensprocessen in sommige opzichten op elkaar lijken? Toch bereiden we ons zorgvuldig voor bij een geboorte maar schuiven we levenseinde planning voor ons uit. Is er wel ouderschapsverlof maar geen palliatief verlof. Zoals geboren worden en sterven, horen ook sterven en rouw bij elkaar. Rouw wacht zelfs vaak niet op de dood om zijn intrede te doen. Zodra jij of een bekende de diagnose van een ernstige en ongeneeslijke ziekte ontvangt of er sprake is van vergaande ouderdom, ben je al in een rouwproces.

In de praktijk zie ik vaak dat wanneer sterven en dus rouw zich aankondigt, het ons overvalt. Door gebrek aan kennis over het sterfproces voelt men dan angst en onmacht. Maar het volledig overvallen kan je doorbreken juist door vóórdat het jouw leven binnenvalt, er over te praten en leren. Voor velen zijn praten en ons bezig houden met verlies en sterven geen vertrouwde onderwerpen en soms is er ook (latente) angst. Er zijn leukere dingen om het over te hebben, toch? Maar wat als je er meer over zou weten? Zou je het leven dan anders bekijken? Kan je tot besef komen waar het in jouw leven werkelijk om gaat? Zal je oorspronkelijke verbondenheid ervaren? Vrijheid en vrede voelen omdat je natuurlijk kan loslaten en daarmee kunt rouwen in vertrouwen?

Wat als ik jou zou vragen de volgende ‘zekerheden’ los te laten?
1. Er zijn leukere dingen om over te praten.
2. Nu heb ik geen tijd voor de dood want ik heb een druk leven.
3. Ik ben er nog niet aan toe.
4. De dood vind ik een te zwaar onderwerp.
5. Ik wil voluit leven en me (nog) niet met sterven bezighouden.

Kan je dat? Kan je deze vijf ‘zekerheden’ loslaten voor één hele dag en de liefde kiezen voor jezelf en je dierbaren? Dan ben je bent van harte uitgenodigd om een verdiepingsdag in Liefdevol Levenseinde te volgen mét de garantie dat je rijker verder kan met je leven.

Feedback van een deelnemer die je voorging: “leren sterven is leren leven, in overgave durven te zijn. Misschien hebben we daar wel een heel leven voor nodig. Deze workshop is heel dienend en helpend om dit te leren.”  Lutgart

×

Welkom!

Klik op het icoontje om een Whats App bericht te sturen of stuur een berichtje per email aan zilla@ritualstoroot.nl.

× Kan ik je helpen?