Workshop rouwrituelen

Delen, leren en associëren in helpende rituelen bij verlies en rouw

Deze workshop is speciaal ontwikkeld voor vrijwilligers in rouwbegeleiding. Reactie van de deelnemend coordinator:

Ik was benieuwd hoe rituelen gebruikt zouden kunnen worden bij mensen in rouw. In de workshop werden veel mogelijkheden daartoe aangereikt. Zo kregen we er vanzelf ook een beetje ‘oog’ voor. Het zelf ontwerpen van een ritueel naar aanleiding van een casus uit de praktijk maakte dat de informatie ook echt kon indalen. Daarnaast was het een rijke middag met een veilige sfeer en veel hartverwarmende extraatjes.”  -Emilieke-

Programma
1. Welkomstritueel en korte inleiding
2. Leren door delen in rituelen met verdiepende uitleg
3. Leren door doen en voorbeelden
4. Afsluitingsritueel

INHOUD
1. Welkomstritueel en korte inleiding
We beginnen de workshop gezamenlijk met een korte handeling waar we later als afsluiting op terug komen. Met de inleiding wordt een bepaalde sfeer neergezet. Dit alles heeft tot doel om te ervaren hoe een sfeer, symbool en ritueel ons kan raken.

2. Leren door delen van rituelen met verdiepende uitleg
We starten met een inleiding en uitleg over hoe rouwrituelen ons helpen. Daarna gaan we interactief aan de slag waarbij dit onderdeel een dubbelfunctie heeft. Ten eerste delen deelnemers over eigen verlieservaringen, een belangrijk onderdeel wanneer men anderen begeleid bij rouw. Dit doen we door middel van eenvoudige rouwrituelen. Ten tweede kan men die rituelen ook zelf in de praktijk aanreiken of toepassen. Gaandeweg ervaart men zelf het effect van een rouwritueel.

3. Leren door doen en voorbeelden
Na de pauze worden deelnemers in groepjes (duo`s of trio`s) verdeeld. Zij krijgen een praktijk casus (die werkelijk heeft plaatsgevonden) en ze zelf mogen uitwerken. Tijdens het uitwerken kan er gevraagd worden of aangereikt worden waar nodig. Naderhand wordt dit plenair gedeeld, een inspirerend en leerzaam moment. Uiteindelijk wordt vertelt hoe het in werkelijkheid verliep. Doorlopend is er mogelijkheid om vragen te stellen. Deze actieve praktijkgerichte manier van leren maakt dat de stof beter beklijft.

4. Afsluitingsritueel
Zoals we gezamenlijk begonnen, zo eindigen we ook weer met elkaar de verbinding zoekend over de workshop heen en krijgt men de mogelijkheid later zelf los te laten.

Duur: van 2 tot 3 uur
Inhoud: in afstemming en naar wens
Info: zilla@ritualstoroot.nl

Uitgevoerd voor Humanitas Zaanstreek en Hogeschool van Amsterdam

×

Welkom!

Klik op het icoontje om een Whats App bericht te sturen of stuur een berichtje per email aan zilla@ritualstoroot.nl.

× Kan ik je helpen?