Klik op de afbeelding voor meer informatie

Agenda

Workshop Liefdevol Levenseinde

Aanmelden noodzakelijk op zilla@ritualstoroot.nl

Vrijdag 7 sept. ’18 van 10.00 – 16.30 uur
Kosten: €50 incl. lunch, drinken, werkmateriaal, certificaat en Gids
Stichting Het Bezinningshuis, Vijverhof, 3734 DB DEN DOLDER

Zat 29 sept. ’18 van 10.00 – 16.30 uur
Kosten: €50 incl. lunch, drinken, werkmateriaal, certificaat en Gids
OntmoetingsHuis De Kern, ALMERE

De dood is niet het doven van het licht,
maar het uitblazen van de lamp
omdat de dag is aangebroken”

Rabindranath Tagore

Welkom bij liefdevol levenseinde, de pagina om van sterven een liefdevol proces te maken in de palliatieve fase vanwege uitbehandeling van ziekte of door ouderdom. Het biedt ondersteuning aan vooral naasten van stervenden met bruikbare praktische handvatten. Om voorbereid te zijn in wat je te wachten staat als sterven zich in jouw omgeving aandient of wanneer je belangstelling voor het onderwerp hebt. Hier vind je meer informatie over:

  1. De Workshop liefdevol levenseinde
  2. De Praktische Gids in Levens- en Stervenswijsheid
  3. Lezing liefdevol levenseinde
  4. Mijn werk als stervensbegeleider

Vanuit Stichting Rituals to Root ben ik opgenomen in het verwijsbestand van het  Landelijk Expertisecentrum Sterven.

1. Workshop liefdevol levenseinde

We gaan allemaal dood én iedereen krijgt vroeg of laat te maken met het overlijden van een dierbare door ouderdom of ziekte. Wat doe je als naaste van iemand die te horen kreeg uitbehandeld te zijn? Hiermee leren omgaan zat niet in ons basis opvoedingspakket. Wil jij zelf sterven zonder angst? Weet jij hoe je kunt reageren als je vader steeds slechter wordt en angstaanvallen heeft? Wat doe je als je partner steeds boos reageert? Hoe ga met dit alles om? Weet jij wat er gebeurd tijdens het sterven? Hoe kan je liefdevol blijft reageren op momenten van stress? Waar vind je hulp als de zorg teveel wordt?

Vanuit mijn persoonlijke en professionele ervaring krijg je antwoorden op al deze vragen en meer in de workshop Liefdevol Levenseinde. Jou brengen van angst naar vertrouwen en van zorg naar echt nabij zijn in de palliatieve fase is het streven. Deze workshop ondersteunt je om met vertrouwen, zingeving en liefde te zorgen, handelen en begeleiden als het zover is. Een warme inlevingsdag over sterven gehouden binnen een kleine groep met ruimte voor eigen inzichten in eindigheid van het leven. We delen, ervaren, leren en doen in:

 Wat sterven voor jou betekent?
 Het Sterfproces
 Spirituele communicatie
 Rituelen
 Fysieke zorg
 Voorzorg, zelfzorg en nazorg

Wil jij voorbereid zijn in wat je te wachten staat als sterven zich in jouw omgeving aandient of heb je belangstelling voor het onderwerp? Dan is deze praktische verdiepingsdag interessant voor jou. Hiervoor vragen we een donatie van € 50 inclusief lunch, drinken, werkmateriaal en een certificaat. Ook de Praktische Gids Liefdevol Levenseinde met een voorwoord van Ineke Koedam, voorzitter van het Landelijk Expertisecentrum Sterven, als naslagwerk met alle behandelde onderwerpen en meer. Kijk voor beschikbare data en locaties hiernaast op FB: info  of zilla@ritualstoroot.nl | 06-12457960. Opgave voor deelname is noodzakelijk.

Wat kan je na de workshop

Na de workshop weet je wat je kunt verwachten en hoe je ermee om kunt gaan. Zoals:

 Begeleiden in de stervensfase
 Omgaan met emotionele reacties
 (Non)verbaal liefdevol communiceren
 Zelf een afscheidsritueel verzorgen
 Lichte zorgtaken uitvoeren
 Balans houden in zorg voor de ander en jezelf
 Compassievolle handmassages geven
 Waar je om ondersteuning kunt vragen
 Voorbereiding treffen voor sterven

Workshop opties op aanvraag in het land
  • Waar en wanneer: Vraag naar de eerstvolgende data en locaties
  • Huiskamerworkshop: Liefdevol Levenseinde bij jou thuis met familie en/of vrienden
  • Op locatie: organiseer in jouw regio als professional in sterven en rouw Liefdevol Levenseinde i.s.m. Rituals to Root. Vraag naar de mogelijkheden

Liefdevol Levenseinde is mede tot stand gekomen door:

 

2. Gids in levens- en stervenswijsheid

Wanneer je de workshop liefdevol levenseinde volgt, krijg je de praktische gids als naslagwerk mee. De gids is geschreven om jou te helpen van sterven een liefdevol proces te maken. Ineke Koedam, voorzitter van het Landelijk Expertisecentrum Sterven en auteur van o.a. “In het licht van sterven, ervaringen op de grens van leven en dood” schreef het voorwoord. Wil je de gids aanschaffen zonder workshop?

Er zijn twee donatiemogelijkheden voor de gids:
• Digitaal € 7,50
• Hardcopy € 10,00 (+3,35 verzendkosten = 13,35)

Bij bestelling graag een email naar zilla@ritualstoroot.nl, digitaal of geprinte versie en bij de laatste keuze dan ook je adresgegevens vermelden.

 

3. Lezing liefdevol levenseinde

Op aanvraag verzorg ik (interactieve) lezingen waarin onderwerpen naar keuze aan bod komen voor uiteenlopende doelgroepen door Nederland. Je bent uitgenodigd om hierover contact op te nemen.

 

4. Stervensbegeleiding

Een liefdevol levenseinde wens ik een ieder toe. Maar zelf sterven en hoe naasten hiermee kunnen omgaan zat niet in ons leerpakket. Wanneer de dood voor de drempel staat schud dat het leven volledig door elkaar. Mijn aandacht en inleving helpt zorgen voor overzicht, rust en vertrouwen bij jou en jouw dierbaren. We verbinden, verdiepen en geven zin aan het laatste deel van jouw leven. Naast begeleiding in het algemeen en met een oorlogsachtergrond in het bijzonder deel ik mijn ervaring in lichte zorgtaken, rustgevende handmassages en levenseinderituelen.

Neem gerust vrijblijvend contact op voor een gesprek.

Wat is stervensbegeleiding?

Stervensbegeleiding is helpen om zo goed mogelijk de overgang te maken, aandachtig en geduldig een stukje meeleven. Niet meer dagen aan het leven geven maar meer leven aan de dagen die nog resten. Op het moment dat duidelijk wordt dat iemand gaat sterven verandert er veel voor degene zelf en de omgeving. Alle angst en onzekerheid mag er zijn. Rust bieden, luisteren en er simpelweg zijn voor de stervende en de dierbaren zijn belangrijke ingrediënten. In het laatste stuk van het leven maken we een enorme ontwikkeling door die ieder op eigenwijze beleeft. Ik luister met de oren, mijn hart en een onbevangen geest.

Wat zijn hand- en voet massages?

Een hand- en voetinwrijving is ontspannend en bevorderd het welbevinden van ernstig zieken of mensen in de laatste levensfase. Het is een compassievolle aanraking met volle aandacht gegeven. De zachte liefdevolle aanrakingen met olie kunnen gecombineerd worden met zachte muziek of vormen van aroma therapie. Met name in de avond voor het slapen gaan heeft het een troostend, pijnverlichtend en rustgevend effect.

Hoe werken levenseinderituelen?

Sterven is een van de meest intense fasen in het leven. Levenseinderituelen ondersteunen het proces van afscheid nemen en bieden openingen voor benoeming van onafgemaakte zaken. Een samenkomst met het delen van herinneringen, elkaar vasthouden, ruimte bieden voor bevestiging van het goede en soms voor het uitspreken van vergeving. Het maakt vredig sterven mogelijk en geeft de stervende en de dierbaren wezenlijke acceptatie en troost. Zie voor eenvoudige voorbeelden de link: Stervenden.