Klik op de afbeelding voor meer informatie

DATA

Workshop Liefdevol Levenseinde en verdiepingsmiddagen

Max. 8 deelnemers | AANMELDEN: zilla@ritualstoroot.nl

Zie AGENDA


 

Krappe beurs? Laat jouw financiën geen drempel zijn wanneer je wilt deelnemen. Bel en wellicht kun je ook iets voor ons betekenen?

 

De dood is niet het doven van het licht,
maar het uitblazen van de lamp
omdat de dag is aangebroken”

Rabindranath Tagore

Lees reviews van de workshop HIER

Liefdevol Levenseinde is in ontwikkeling!

Liefdevol levenseinde is 30 maart voor het laatst gehouden in de huidige vorm. De workshop wordt door het Landelijke Expertisecentrum Sterven in samenwerking met stichting Rituals to Root verder ontwikkeld om landelijk uitgerold te worden. Eind mei meer nieuws over deze bijzondere samenwerking en ontwikkeling!

Welkom bij de Liefdevol Levenseinde paginaWe bieden handreikingen om sterven als een liefdevol proces te kunnen beleven in de palliatieve fase vanwege een ongeneselijke ziekte of door ouderdom. De workshop geeft ondersteuning aan vooral naasten van stervenden met bruikbare praktische handvatten. Ook professionals die beroepsmatig te maken krijgen met stervenden biedt het mogelijkheden om bewuster te kunnen begeleiden. De workshop is voor jou om beter voorbereid te zijn in wat je te wachten staat als sterven zich in jouw omgeving aandient of wanneer je belangstelling voor het onderwerp hebt. Je vindt hier meer informatie over:

  1. De Workshop liefdevol levenseinde
  2. De Praktische Gids in Levens- en Stervenswijsheid
  3. Lezing liefdevol levenseinde
  4. Mijn werk als stervensbegeleider

Vanuit Stichting Rituals to Root ben ik opgenomen in het verwijsbestand van het  Landelijk Expertisecentrum Sterven.

Lees hier het Manifest van Stervensbegeleiders

 

1. DAGWORKSHOP LIEFDEVOL LEVENSEINDE

Een dag voor jezelf in stervensbegeleiding voor de ander. We staan allemaal een keer aan het einde van ons leven en krijgen vroeg of laat te maken met het overlijden van een dierbare door ouderdom of ziekte. Ook degene die vanuit hun werk in contact komen met de stervende mens en hun naasten. Wat doe je zelf als naaste van iemand die te horen kreeg ongeneeslijk ziek te zijn? Weet jij hoe je kunt reageren als je vader slechter wordt en angstaanvallen krijgt? Wat doe je als je partner steeds boos reageert? Hoe ga je met dit alles om? Wil jij zelf sterven zonder angst? Weet jij wat er gebeurt tijdens het sterven? Hoe kan je liefdevol blijven reageren op momenten van stress? Waar vind je hulp als het zorgen teveel wordt?

Vanuit mijn persoonlijke en professionele ervaring help ik je inzicht te krijgen op jouw vragen en meer in de workshop Liefdevol Levenseinde. Jou brengen van angst naar vertrouwen en van zorg naar echt nabij zijn in een palliatieve en terminale fase. Deze workshop ondersteunt je om met meer vertrouwen, zingeving en liefde te zorgen, handelen en begeleiden wanneer het zover is. Een warme inlevingsdag over sterven in een groep van 5 tot 8 deelnemers met ruimte voor eigen inzichten in eindigheid van het leven. We delen, ervaren, leren en doen in:

 Wat sterven voor jou betekent?
 Het Sterfproces
 Spirituele communicatie
 Rituelen
 Fysieke zorg
 Voorzorg, zelfzorg en nazorg

Wil jij meer voorbereid zijn in wat je te wachten staat als sterven zich in jouw omgeving aandient of heb je belangstelling voor het onderwerp? Dan is deze praktische dag in verstilling, verdieping en verzachting er voor jou. Hiervoor vragen we een donatie van € 75 inclusief vegetarische lunch, drinken, werkmateriaal en een certificaat. Ook de Praktische Gids Liefdevol Levenseinde met een voorwoord van Ineke Koedam, voorzitter van het Landelijk Expertisecentrum Sterven, als naslagwerk met alle behandelde onderwerpen en meer. Kijk voor beschikbare data en locaties op de agenda hiernaast, op FB: info  of zilla@ritualstoroot.nl | 06-12457960. Opgave voor deelname is noodzakelijk, 8 is het max. aantal deelgenoten.

Wat kan je na de workshop

Na de workshop weet je beter wat je kunt verwachten en hoe je ermee om kunt gaan. Zoals:

 Begeleiden in de stervensfase
 Omgaan met emotionele reacties
 (Non)verbaal liefdevol communiceren
 Zelf een afscheidsritueel verzorgen
 Lichte zorgtaken uitvoeren
 Balans houden in zorg voor de ander en jezelf
 Compassievolle handmassages geven
 Waar je om ondersteuning kunt vragen
Voorbereiding treffen voor sterven en daarna

Workshop opties op aanvraag in het land
  • Waar en wanneer: regulier in Almere op locatie, ook mogelijk in Gemert bij Monique Dhooge Rituele Levensbegeleiding en/of Arnhem bij Stichting Amaruq 
  • Huiskamerworkshop: Liefdevol Levenseinde bij jou thuis met familie en/of vrienden
  • Op locatie: organiseer in jouw regio als professional in sterven en rouw Liefdevol Levenseinde i.s.m. Rituals to Root. Vraag naar de mogelijkheden

Liefdevol Levenseinde is mede tot stand gekomen door:

 

2. GIDS IN LEVENS- EN STERVENSWIJSHEID

Wanneer je de workshop liefdevol levenseinde volgt, krijg je de praktische gids als naslagwerk mee. De gids is geschreven om jou te helpen van sterven een liefdevol proces te maken. Tijdens de workshop kan je er dan helemaal zijn en hoef je nauwelijks aantekeningen te maken. Voeding voor groei in bewustzijn. Ineke Visser, voorzitter van het Landelijk Expertisecentrum Sterven en auteur van o.a. “In het licht van sterven, ervaringen op de grens van leven en dood” schreef het voorwoord.

De workshop en de gids horen bij elkaar. Daarom is de gids alleen onder speciale omstandigheden los van de workshop te bestellen. Wil je hier meer van weten? Stuur een mail naar zilla@ritualstoroot.nl of bel 06-12457960.

 

3. LEZINGEN ROND HET LEVENSEINDE

Op aanvraag worden (interactieve) lezingen verzorgd waarin onderwerpen naar keuze aan bod komen voor uiteenlopende doelgroepen door Nederland. We nodigen uit om hierover contact op te nemen. Meer INFO

 

4. STERVENSBEGELEIDING

Een liefdevol levenseinde wens ik een ieder toe. Verzachting, verstilling en bewustzijn. Maar zelf sterven en hoe jij als naaste met alles wat nodig is rondom sterven kan onzeker maken of teveel worden. Het kan maar één keer goed gedaan worden. Wanneer de dood voor de drempel staat schud dat het leven volledig door elkaar. Mijn aandacht en inleving helpt bij de zorg voor de ander en jezelf en biedt overzicht, rust en vertrouwen bij jou en jouw dierbaren. We kijken samen wat nodig is, verbinden, verdiepen en geven zin aan het laatste deel van jouw leven. Naast begeleiding in het algemeen en met een oorlogsachtergrond in het bijzonder deel ik mijn ervaring in lichte zorgtaken, rustgevende en compassievolle handmassages en levenseinderituelen. Om samen liefdevol het levenseinde te kunnen omarmen met alles wat het brengt.

Neem gerust vrijblijvend contact op voor een gesprek.

Wat is stervensbegeleiding?

Stervensbegeleiding is helpen om zo goed mogelijk de overgang te maken, aandachtig, geduldig en compassievol een stukje meeleven. Niet meer dagen aan het leven geven maar meer leven aan de dagen die nog resten. Op het moment dat duidelijk wordt dat iemand gaat sterven verandert er veel voor degene zelf en de omgeving. Alle angst en onzekerheid mag er zijn. Rust bieden, luisteren en er simpelweg zijn voor de stervende en de dierbaren zijn belangrijke ingrediënten. In het laatste stuk van het leven maken we een enorme ontwikkeling door die ieder op eigen wijze beleeft. Ik luister met de oren, mijn hart en een onbevangen geest.

Wat zijn hand- en voet massages?

Een hand- en voetinwrijving is ontspannend en bevorderd het welbevinden van ernstig zieken of mensen in de laatste levensfase. Het is een compassievolle aanraking met volle aandacht gegeven. De zachte liefdevolle aanrakingen met olie kunnen gecombineerd worden met zachte muziek of vormen van aroma therapie. Met name in de avond voor het slapen gaan heeft het een troostend, pijnverlichtend en rustgevend effect.

Hoe werken levenseinderituelen?

Sterven is een van de meest intense fasen in het leven. Levenseinderituelen ondersteunen het proces van afscheid nemen en bieden openingen voor benoeming van onafgemaakte zaken. Een samenkomst met het delen van herinneringen, elkaar vasthouden, ruimte bieden voor bevestiging van het goede en soms voor het uitspreken van vergeving. Het maakt vredig sterven mogelijk en geeft de stervende en de dierbaren wezenlijke acceptatie, troost, verdieping en verbinding. Zie voor eenvoudige voorbeelden de link: Stervenden.

Levensbelang

Ik vind dat iedereen deze dag zou moeten meemaken. We krijgen immers allemaal te maken met de dood. Het behoort bij onze basis. Waarom houden we ons niet een beetje meer bezig met de dood? Het is van levensbelang.

Barbara Soesan

Waardevol

Hoe mooi is het dat je sterven als het omgekeerde kan zien van geboren worden, de cirkel helemaal rond, en dan weer terug aar de bron van waaruit alles ontstaat. Dat is de kern van waar ik me opnieuw bewust geworden ben, dat voelt zo waardevol. Daar kan ik verder mee!

Ria Jacobs

Ontroerend

Deze workshop was op vele momenten echt bijzonder, ontroerend, intens mooi en verdiepend. Hier heb ik wat aan!

Michelle van Hout

Betekenis

De workshop biedt een goed overzicht en inleiding op hoe je op een liefdevolle manier invulling kunt geven aan het begeleiden van de laatste levensfase en het sterven. Met het werkboek erbij geeft dit een goede basis en door interactie met Zilla, de deelnemers en de oefeningen krijgt het ook praktische betekenis.

Luc Pieters

Iedereen

De workshop heeft mij op een liefdevolle manier een goed inzicht gegeven in de wereld van een stervende. Dit ervaar ik als zeer waardevol, net als de manier waarop de dag was ingericht met oefeningen en reflectie.

Merel Dorssers

Iedereen

Aanbeveling voor iedereen! Aanzet tot nadenken over je eigen levenseinde!

Gerrie Boudewijns

×

Welkom!

Klik op het icoontje om een Whats App bericht te sturen of stuur een berichtje per email aan zilla@ritualstoroot.nl.

× Kan ik je helpen?