21 september, voor de lieve vrede

Door: Zilla van Dijk | Rituals to Root

“Realisatie 2018”, dacht ik, maar de vrede kwam eerder op mijn pad. Het begon allemaal bij het lezen van onze toekomstige straatnaam in Almere Oosterwold, de Frederik van Eedenweg. Associatief zag ik ‘een hof van Vrede’: mensen lopend als stoet van diversiteit voor vrede in Almere.

Herdenkingsmoe

Kansen pakken heet dat, wanneer iets waar je heel blij van wordt zich aandient en je er vol voor gaat. Door mijn enthousiasme en energieboost die dit geeft, realiseerde ik ineens: “ik ben herdenkingsmoe”. Decennia herdenk ik WO2 die mijn roots zo tekenden door mijn familie in Europa en voormalig Nederlands Indië. En ja, herdenken is en blijft belangrijk maar ik wil méér, actie, doen en verder. Want zeg nou zelf, hoe voelt het voor jou om jaarlijks te herdenken? En daarna onze vrijheid te vieren terwijl de beelden over de nieuwe oorlogen zich dagelijks manifesteren en wij er zelfs de gevolgen van ervaren in Nederland?

De wereld schreeuwt om vrede, haar roep wordt slecht gehoord. We praten er wel over maar.vrede is een werkwoord!” 

Quote: Jabbertje

Wereldwijd fenomeen sluit in Almere

Wat in 2009 als een bescheiden lokaal initiatief in Zuid Nederland begon, groeide uit tot een wereldwijd verbindend ritueel. Gedurende 24 uur loopt men onafgebroken ergens op de wereld een labyrint met de intentie voor vrede. De start is in Portugal met waarschijnlijk de huidige secretaris-generaal van de VN, de Portugees António Guterres. Als de kring van tijdzones rond is volgt de officiële afsluiting door de voorzitter van de Nederlandse afdeling van de VN, Simone Filippini. Waar? In Almere bij en met de Vrije school in samenwerking met stichting Rituals to Root. Met elkaar leggen wij verbindingen naar andere Almeerse organisaties om het geheel door vrijwilligers te dragen.

Vredewerkers gezocht

Meedoen met jouw school of jouw organisatie? Alle informatie om zelf initiatief te nemen en aan te sluiten binnen Almere of daarbuiten kan je vinden bij de initiator van deze Vredesbeweging: Tessa Meester van MomentoB. Vrede begint bij jezelf en hoe je met anderen en de wereld omgaat en beperkt zich niet tot 21 september. Het is een blijvend proces van bewust zijn. Dit vredesinitiatief ondersteunen kan ook met jouw aandacht en blijk te geven van jouw vredeswens. Volg en deel het nieuws van Rituals to Root op FB, LI en Twitter!

×

Welkom!

Klik op het icoontje om een Whats App bericht te sturen of stuur een berichtje per email aan zilla@ritualstoroot.nl.

× Kan ik je helpen?