Alles is Liefde

Zilla van Dijk | Stichting Rituals to Root

 

Stervensbegeleider word je niet zomaar. Bij mij landde het zaadje al vrij jong in vruchtbare aarde. Ik was 30 jaar met een jong gezin toen mijn oma ongeneeslijk ziek werd. Ze had vergevorderde eierstokkanker. Het is belangrijk om te weten dat deze oma veel voor mij betekende. Ze was een onlosmakelijk onderdeel van het gezin waarin ik opgroeide en bleek ook later in mijn volwassen leven een grote steun en toeverlaat.

Voor mijn ouders en voor mij was het vanzelfsprekend dat wij voor haar zouden zorgen. En wat was het moeilijk voor mijn oma om onze zorg te aanvaarden. Zij was toch degene die ons altijd ondersteunde? Die levensinvulling en haar dierbaren loslaten was het zwaarst voor haar. De tijd van zorg herinner ik me als druk en vol, toch voelde het nooit als belastend. Hoe dat kan?

Haar sterfkamer was gevuld met liefde. Een plaats waar ik naar toegetrokken werd en me senang voelde vanwege de warmte, aandacht en dankbaarheid. De serene sfeer. Mijn stervende oma omhulde haarzelf in liefde, ze straalde het uit en werd liefde. De dankbaarheid was overweldigend en het enige wat nog te geven was van haar aan mij en aan ons allemaal. Toen zij haar laatste adem uitblies was er verdriet, voldoening en vrede. Diepgaande rouw was niet meer nodig want ik had tijdens de zorgperiode onbewust stapsgewijs afscheid genomen en wist hoe ik anders kon vasthouden. In mijn hart. Tim Knol schreef hierover een lied “Song for grandma” waar ik herkenning in vind. Luister en ervaar.

In deze verdrietige en soms ook pijnlijke tijd stroomde de liefde en werd onbewust iets aangewakkerd in mij wat na jaren rijping vaste vorm zou krijgen. Ik voel me zoveel rijker door die periode en dat zij mijn oma was. Soms denk ik nog wel eens terug aan die intense tijd en het was goed zoals het ging. Maar met de kennis van nu zou ik achteraf veel anders hebben gedaan.

De ervaring in de sterffase van mijn oma legde een warme basis voor de tijd die ik met stervenden mocht beleven in het hospice en nu bij mensen thuis. Na een opleiding, trainingen en uitgebreide literatuurstudie geef ik nu workshops en schreef ik een gids over dit thema. Liefdevol levenseinde is er om jouw de levens-en stervenswijsheid mee te geven zodat je weet hoe je dit intense proces in liefdevolle banen kunt leiden en ook die rijkdom kunt ervaren. Leren over sterven is een zelfreflectie naar je eigen sterfelijkheid. Want leren sterven is leren leven en weten dat ondanks de pijn alles liefde is.

Meer informatie over Liefdevol Levenseinde.

 

 

 

×

Welkom!

Klik op het icoontje om een Whats App bericht te sturen of stuur een berichtje per email aan zilla@ritualstoroot.nl.

× Kan ik je helpen?