“Bewust blijven in de ruimte van net gestorven zijn, is een geschenk aan jezelf en aan jouw net overleden geliefde.”

Wanneer iemand in de laatste levensfase sterft, of dichterbij, wanneer jouw dierbare net is overleden, wat doe je dan?

Als eerste NIETS!
Ga geen hulp zoeken, ga niet de verpleging of dokter bellen en neem je telefoon niet op. Haal diep adem en blijf aanwezig in dit grootste moment. Voel de sereniteit en heiligheid van de ruimte van leven naar dood. Het is een zegen dat je hier bij mag zijn. Jouw geliefde is slechts een ademteug van je verwijderd, is nog dichtbij en heeft tijd nodig om echt uit het lichaam te treden.

Als moderne samenleving zijn we veelal onvoorbereid en ongetraind in hoe we met de dood om kunnen gaan. Vaak schiet men in een paniekreactie, want er moeten dingen geregeld worden. Zelfs als we weten dat onze dierbare zou sterven. Haar/zijn dood is geen verrassing of probleem dat opgelost moet worden. Het is diep verdrietig en daar mag je mee zijn, het is geen reden tot paniek of snel handelen.

Wat kan je wel doen?
De dood van jouw dierbare is een goede reden om diep adem te halen, te stoppen en echt aanwezig te zijn bij wat er gebeurt. Wanneer de ogen niet dicht zijn kan je die zachtjes sluiten met je handen en een open mond kan je ondersteunen met een handdoekrolletje onder de kin. Blijf vooral praten tegen jouw geliefde als ware hij/zij er nog. Wanneer het thuis gebeurt kan je wellicht een kop thee of koffie zetten. Aan het bed zitten en gewoon aanwezig zijn bij de ervaring in de kamer. Wat ervaar je op dit moment? Wat gebeurt er misschien voor jouw dierbare? Welke andere energieën zijn er die jouw dierbare ondersteunen? Stem je in alle openheid af op wat er is. Blijf praten en/of handelen met zorg en aandacht alsof jouw dierbare nog helemaal hier is. Geen doe-modus maar stoppen en stilstaan geeft ook jouw geest de kans om zich aan te passen om, hoe voorbereid je ook bent, de schok te absorberen. Gun jezelf deze tijd zodat je beter voorbereid bent op de volle tijd van regelen en afscheid die gaat komen en veel zal vragen, tot je voelt dat het goed is.

Daarna bel je degene die gebeld moeten worden en licht je de huisarts in voor een verklaring van overlijden. Beweeg langzaam in deze ruimte van overgang. En help waar mogelijk mee met de laatste verzorging. Aanwezig zijn op de momenten na de laatste adem is een geschenk aan jezelf, aan de mensen met wie je bent en aan jouw net overleden dierbare.

Ook dit onderwerp en meer komt aan bod in de dagworkshop LIEFDEVOL LEVENSEINDE, een dag voor jezelf in stervensbegeleiding voor de ander. MEER INFO

Foto is van Columbus Community Deathcare

×

Welkom!

Klik op het icoontje om een Whats App bericht te sturen of stuur een berichtje per email aan zilla@ritualstoroot.nl.

× Kan ik je helpen?