“De wereld schreeuwt om vrede, haar roep wordt slecht gehoord.
We praten er wel over maar…vrede is een werkwoord!”

Quote van Jabbertje

Vrede, samen lekker de oorlog verknallen?

Door:Zilla van Dijk. In 2017 hadden wij in Almere een primeur. De officiële wereldwijde afsluiting van het Vredeslabyrint bij de Vrijeschool. De behoefte aan vrede was te proeven aan de enthousiaste reactie en daden van alle participanten. En dat smaakt naar meer. Dus wil Rituals to Root de ervaring van 2017 meenemen als basis voor een eerste Almeerse Vredesweek september 2018. Je bent uitgenodigd om mee te doen.

Het begon allemaal in mei 2017. De vraag van MomentoB aan de Vrijeschool Almere om de officiële sluiting van het Vredeslabyrint Wereldwijd te organiseren. Stichting Rituals to Root was organisatiepartner en samen legde we contacten met andere Almeerse organisatie zoals Inspiratie Inc, Huis van Vrede Almere en UPF voor een breed gedragen vredesintentie. Simone Filippini, President van de Nederlandse afdeling van de Verenigde Naties, was onze gast en verrichtte de officiële sluitingsceremonie. Er werden vredesintenties geschreven, meegenomen en doorgegeven aan anderen. Lees meer over labyrintlopen en het Vredeslabyrint Wereldwijd van 2017 in het uitklapvenster onderaan deze pagina.

Laten wij de vrede stoppen?

Natuurlijk niet. Werken aan vrede gaf mij persoonlijk een enorme energieboost met als realisatie dat na decennia van jaarlijks herdenken, moeheid was ontstaan. Herdenken is en blijft belangrijk maar vrede biedt meer zoals: toekomst, hoop, verder kijken en actief meedoen. Inmiddels is er in Almere een ambassade van Vrede aangevraagd en goedgekeurd.

Vrede maak je niet alleen. Rituals to Root streeft ernaar om met meerdere Almeerse organisaties samen de Ambassade van Vrede te vormen. Daarom ben je uitgenodigd als school, organisatie of groep om mee te doen met het Vredeslabyrint van 2018 of om zelf een eigen vredesactiviteit te organiseren en je aan te sluiten. Jouw initiatief wordt dan meegenomen in de uitingen over de vredesweek. Werken aan vrede is als een dans die je samen vorm geeft.

Meld je vrijblijvend aan

Begin 2018 zal er voor de meewerkende organisaties van 2017 een uitnodiging komen om met elkaar van gedachten te wisselen. Heb jij voor jezelf of jouw organisatie interesse en wil je meer weten? Of wil je vrijblijvend deelnemen. Stuur dan een mail naar zilla@ritualstoroot.nl of bel 06-12457960.

Wil je inhoudelijk meer weten over specialisatieproject VREDE WERKT! ? Vraag dan hier meer informatie aan. Ook voor collega ritueelbegeleiders die te maken krijgen met dit thema. Lees ook het blog artikel Voor de lieve vrede.

Lees meer over labyrintlopen en het Vredeslabyrint Wereldwijd van 2017 HIER

Vrede werkt!

Op 21 september wordt op talloze plekken in de wereld een labyrint voor de vrede gelopen: het ‘Vredeslabyrint wereldwijd’ en Rituals to Root is daar onderdeel van. In Almere vindt de officiële sluiting plaats. Wat is labyrint lopen en waarom doen we dat? Kan ik daar ook aan meedoen? Lees hieronder hoe Vrede voor jou en de wereld kan werken. Wordt eenvoudig zelf vredeswerker of doe mee met jouw klas, school of club!

Wat is een labyrint?

Een labyrint is een slingerpad zonder kruisingen waarin een loper langs wendingen naar het centrum voert en weer terug naar buiten. Er zijn verschillende modellen en ze hebben één ding gemeen: er is geen keuzevrijheid zoals in een doolhof. Sinds de oudheid worden er afbeeldingen van verschillende labyrinten over de hele wereld gevonden. De oudste is meer dan 5000 jaar. Het labyrint is van alle culturen en alle tijden. Het lopen van een labyrint is heel natuurlijk omdat in ons lichaam ook labyrinten zitten zoals onze oren, darmen en hersenen.

Waarom een Vredeslabyrint lopen?

Wist je dat je de hele wereld een gunst doet als er gezamenlijk gemediteerd wordt? Waar jij je aandacht op richt, wordt sterker en met meer mensen nóg sterker. Het lopen van een labyrint is een soort wandelmeditatie in stilte als gedenkruimte voor vrede en verzoening. Als je loopt ben je dus samen met vele anderen in de wereld een vredewerker op Wereldvrededag 21 september.

Het Vredeslabyrint wereldwijd

Wat in 2009 door Tessa Meester van MomentoB als een lokaal initiatief begon op Wereldvrededag in Zuid Nederland, groeide uit tot een landelijk en zelfs wereldwijd verbindend ritueel. Gedurende 24 uur loopt men onafgebroken ergens op de wereld een labyrint. Iedereen kan mee doen, maar het accent ligt op het lopen door kinderen. De start is in Portugal en als de kring van vierentwintig tijdzones rond is, volgt de officiële afsluiting op 21 september in Almere.

Vrijeschool Almere

Op het schoolplein van Vrijeschool Almere in Muziekwijk is een labyrint geschilderd en de school draagt het initiatief van MomentoB een warm hart toe. Daarom vroeg Tessa Meester deze school om de officiële afsluiting op haar plein te organiseren. De school heeft Rituals to Root gevraagd om dit samen te doen. Samen legden  wij verbindingen naar andere organisaties om de vrede breed te dragen zoals Inspiratie Inc, Huis van Vrede Almere, UPF en meer. Lees de nieuwberichten via Facebook @ritualstoroot 

Doe mee!

Bouw een labyrint
Dit kan heel eenvoudig met stoepkrijt of gebruik een bestaand labyrint. Maak bekend dat het voor Wereldvrededag is op 21 september. Kijk voor eenvoudige voorbeelden op MomentoB.

Meld je aan!

Melding als klas, school, vereniging of ritueelbegeleider met de door jou aangegeven tijd wanneer gelopen wordt sturen naar:
 vredeslabyrint@gmail.com

Ook jullie naam zal dan worden toegevoegd aan de door jou toegestuurde lijst, waarop je kunt zien welke landen en wanneer op heel de wereld meelopen. Natuurlijk ziet dan ook iedereen wanneer jullie “labyrint loopt”! Doe je als klas of school mee? Er zijn per groep en bouw lesbrieven beschikbaar.

Zelf Vredeswerker worden in 3 eenvoudige stappen?

Social Media: geef de Vredesweg een breder bereik door social media uitingen van Rituals to Root en MomentoB te delen en liken!

Netwerk: wijs jouw contacten die werkzaam zijn in het onderwijs of mensen die schoolgaande kinderen hebben op dit initiatief.

Jij: vrede begint natuurlijk bij jezelf en hoe jij met anderen en de wereld omgaat en beperkt zich niet tot 21 september. Het is een blijvend proces van bewust zijn van de mogelijkheid tot vrede. Je kunt alles vanuit verschillende kanten bekijken en het maakt niet uit naar welke kant jij kijkt, zolang je zelf maar een duif in dialoog blijft.

Voor de lieve vrede!

BEKIJK HIER HET PROGRAMMA

en een linkje naar het
eigen Vredeslied

×

Welkom!

Klik op het icoontje om een Whats App bericht te sturen of stuur een berichtje per email aan zilla@ritualstoroot.nl.

× Kan ik je helpen?