Weg van Sterven

Door: Zilla van Dijk / Rituals to Root

“De euthanasieverklaring ligt klaar maar heb ik misschien niet eens nodig. Deze tijd voelt als de kroon op mijn leven”, zegt ze zacht terwijl ik aandachtig luister aan de rand van haar bed. Joke is 68 en in de laatste fase van haar leven. In haar perkament geworden huid stralen twee indringende ogen. Tijdens de subtiele massage van haar frêle handen valt ze rustig in een diepe middagslaap. Joke is een voorbeeld van hoe vredig sterven in volle acceptatie kan zijn. Dit is niet voor iedereen weggelegd.

Toch kunnen wij zelf veel bijdragen aan een liefdevol levenseinde van een naaste. Als we weten hoe. De dood is voor velen een onderwerp voor later, totdat later plotseling jouw leven binnentreedt. Als stervensbegeleider krijg ik vaak vragen als: “Wat kan ik het beste doen als moeder verdrietig blijft” of “hoe kan ik mijn vader ondersteunen wanneer hij weer angstig is”. De wanhoopskreet “Ik kan het niet meer aanzien” wordt vaak geuit. Vooraf weet men vaak niet wat te verwachten.

Omgaan met sterven vinden wij in onze huidige maatschappij lastig. We willen het liefst prettig en comfortabel leven en krijgen er geen les in. We doen leuke dingen en leren om feestjes te organiseren. Maar praten over de dood, lijden of leren hoe we afscheid nemen behoort niet tot het standaard leerpakket. Graag deel ik mijn kennis en ervaring in een workshop van verdieping om jou als toekomstig verzorger en begeleider het gereedschap te geven om een proces van sterven gesterkt en met vertrouwen in te gaan. Dankbaar dat Monuta Helpt dit project omarmt en ondersteunt!

De workshop Liefdevol Levenseinde is voor een ieder die in de nabije of verdere toekomst verwacht te maken te krijgen met sterven vanwege ziekte of ouderdom. Voor degene die met vertrouwen, zingeving en liefde wil kunnen zorgen, handelen en begeleiden als het zover is. Een warme inlevingsdag over sterven gehouden binnen een kleine groep met ruimte voor eigen inzichten in eindigheid van het leven.

We behandelen de eigen sterfelijkheid, het sterfproces, aandachtige communicatie, eigentijdse rituelen, fysieke zorg, zelfzorg en voorbereiding op de uitvaart met levenseindeplanning. Waar je mee te maken krijgt en hoe je daarmee om kan gaan. Alle informatie wordt in een gids als naslagwerk meegegeven.

Joke stierf in rust en vrede op eigen kracht en in bijzijn van haar familie. “Sterven is geen kunst. De dood komt vanzelf. Maar om goed te sterven, dat is de kunst der kunsten. Plato

Voor deelname aan de workshop of meer informatie bel 06-12457960 of mail Zilla@ritualstoroot.nl.

×

Welkom!

Klik op het icoontje om een Whats App bericht te sturen of stuur een berichtje per email aan zilla@ritualstoroot.nl.

× Kan ik je helpen?