Youth is the gift of nature, but age is a work of art

Stanislaw Jerzy Lecamily

Ouderen

Ouderen zijn een kwetsbare en steeds groter groeiende groep mensen die vroeg of laat zorg nodig hebben. Mijn stage mocht ik doorlopen bij Lia Hoogendoorn, een dementie specialist http://www.deroos-liahoogendoorn.nl. Hier ervoer ik de kracht van eenvoudige maar intense sfeer- of themavieringen voor mensen met dementie en ouderen. Vieren of herdenken activeert, voorziet in een behoefte en geeft zin aan het broze leven. Themavieringen zijn er bovendien niet alleen voor ouderen maar ook voor de verzorgers, de mantelzorgers.

Afscheid van de woning

Er zijn tevens andere momenten die ouderen diep raken, zoals het afscheid nemen van hun eigen huis, de vertrouwdheid en zelfstandigheid alsmede het inwijden van de nieuwe zorgplek. Afscheid nemen van het huis in aandacht verbetert het welbevinden en zorgt voor een zachte overgang van de stappen terug.

Autumn shows us how beautiful it is to let things go

Bron onbekend

Levenseindebegeleiding

Stervensbegeleiding is helpen om zo goed mogelijk de overgang te maken, aandachtig en geduldig een stukje meelopen. Niet meer dagen aan het leven geven maar meer leven aan de dagen die resten. Op het moment dat duidelijk wordt dat iemand zal gaan sterven verandert er veel. Alle angst en onzekerheid mag er zijn. Rust bieden, luisteren en er simpelweg zijn voor de stervende en de dierbaren zijn de belangrijkste ingrediënten. In het laatste stuk van het leven maken we een enorme ontwikkeling door die ieder op eigenwijze doormaakt. Luisteren met de oren, het hart en een onbevangen geest.

Hand- en voetmassages

Een hand- en voetinwrijving is ontspannend en bevordert het welbevinden van ernstig zieken of mensen in de laatste levensfase. Het is een compassievolle aanraking met volle aandacht gegeven. De zachte liefdevolle aanrakingen met olie kunnen gecombineerd worden met zachte muziek of vormen van aroma therapie. Met name in de avond voor het slapen gaan heeft het een troostend en rustgevend effect.

Levenseinderituelen

Sterven is een van de belangrijkste fasen in het leven. Levenseinderituelen ondersteunen het proces van afscheid nemen en bieden openingen voor benoeming van onafgemaakte zaken. Een samenkomst met het delen van herinneringen, elkaar vasthouden, ruimte bieden voor bevestiging van het goede en soms voor het uitspreken van vergeving. Het maakt sterven minder angstig en geeft de stervende en de dierbaren wezenlijke acceptatie en troost. Het biedt ondersteuning van het rouwproces.

×

Welkom!

Klik op het icoontje om een Whats App bericht te sturen of stuur een berichtje per email aan zilla@ritualstoroot.nl.

× Kan ik je helpen?